Žene u uniformi – uniformnost i lepši pol

Žene u uniformi su prilično česta pojava na koju obično ne obraćamo dovoljno pažnje. Prva asocijacija na uniforme su obično one plave i zelene boje, koje nose određeni muškarci,  te retko ko pomisli na damu kada čuje reč uniforma. 

Doktorka u beloj medicinskoj uniformi sa doktorskim slušalicama oko vrata

Ipak, kako stara izreka kaže “žene vole uniforme” ali ne samo na muškarcima, već i na sebi, s obzirom na to da određene profesije zahtevaju od njih da ih nose. Uniforme su mnogo više od odela koje nose policajci ili vojnici, i potrebne su za obvljanje različitih poslova, a zahvaljujući hrabrim i snažnim damama iz naše prošlosti, danas te uniforme ponosno nose žene širom sveta. 

Zato vam u tekstu koji sledi predstavljamo žene u uniformi, njihova zanimanja, kao i kako to uniformisanost stoji lepšem polu! 

U kojim profesijama možete videti žene u uniformi? 

Verujemo da ako do sada niste obraćali pažnju, skeptično posmatrate našu konstataciju da su žene u uniformi prilično česta pojava. Kako se ne bismo zadržali samo na tome, daćemo vam i konkretne primere poslova koji iziskuju nošenje uniformi, a koje obavljaju i muškarci i žene.

Žene u zdravstvu – dobro poznate bele uniforme 

Medicina i zdravstvo podrazumevaju nošenje uniformi, te tako dame možete videti u uniformama za doktorke, medicinske sestre, zubarke, farmaceutkinje, kao i sve druge dame koje su zaposlene u oblasti zdravstva. 

Bela uniforma budi pomešana osećanja – s jedne strane mnogi je se uplaše, dok s druge ova uniforma pruža sigurnost i daje znak da ste u sigurnim rukama. Heroine u belim uniformama raspoređene su na svim pozicijama u zdravstvu i uvek se nalaze u prvim borbenim redovima kada je reč o lečenju pacijenata i spašavanju života. 

S godinama, sve je više dama  vrhunskih stručnjaka u različitim oblastima medicine, čija se reč veoma ceni i koje su na čelu različitih klinika. One su pravi primer jakih žena na izuzetno značajnim pozicijama, što i jeste bio cilj naših prethodnica koje su se borile za ovakvo stanje stvari danas.

Stjuardese – najpopularnija ženska uniforma

Unifroma za stjuardesu je sinonim za ženstvenost i mnoge dame maštaju da baš u ovoj uniformi krstare nebeskim svodom i posete različite atraktivne i daleke destinacije. Žene u uniformi stujardese su vrlo upečatljive a svoj posao dobijaju uz vrlo rigorozan proces selekcije. 

Naime, nakon što apliciraju za određenu avio kompaniju dame moraju da prođu više krugova procene, gde se testira njihovo znanje jezika, opšte komunikacione sposobnosti, ali i njihove mere – konkretno visina i raspon ruku, kako bi mogle da dohvate prtljažnik iznad sedišta u avionu bez problema. 

Naravno, ovo zanimanje nije rezervisano samo za dame, stjuardi se takođe mogu sresti na različitim letovima, s tim što se, bez sumnje, na pomen stjuardese prevashodno pomisli na ženu. 

Važno je reći i sledeće: dame su pronašle svoje mesto i u pilotskoj kabini, te smo tako pre 2 godine imali prvi slučaj da je avion poleteo sa potpuno ženskom posadom: od pilota do stjuardesa! 

Dve stjuardese u uniformamama žurno hodaju hodnikom

Žene kao šefovi kuhinje – uniforme u svetu ukusa 

Podrugljiva fraza “Ženama je mesto u kuhinji” dobija potpuno novi smisao kada je izmestimo iz patrijarhalnih postulata,  postavimo kao profesiju i unosno zanimanje kojim se žene bave i zamislimo kuvarsku uniformu koju dame na čelu restorana nose. 

Ono što je još interesantnije jeste da su šefovi kuhinje pretežno muškarci, međutim sve se češće mogu naći žene u uniformi šefa kuhinje, na čelu određenog restorana. 

Takođe, žene rade i kao pomoćni kuvari, pripremaju različita jela, i uopšte se fantastično snalaze kada je potrebno da više stvari obave u isto vreme: popularni multitasking, za koji se veruje da mnogo bolje ide od ruke ženskom polu! 

Ženka u plavoj uniformi ispred stola sa namirnicama za spremanje jela

Uslužne delatnosti i žene u uniformi

Konobarske uniforme, kao i hotelske uniforme, koje podrazumevaju i one za spremačice, neophodne su za niz uslužnih delatnosti za koje je uvek propisana adekvatna odeća, koja usmerava goste na zaposlene i ukazuje na profesionalost čitavog objekta. 

Žene su sjajne u svim navedenim uslužnim delatnostima, upravo zbog svoje metodičnosti i posvećenosti radu. U hotelima i velikim uslužnim objektima, mnogo dama je zaposleno na recepciji i prijemu gostiju, u samom restoranu, spa centru objekta, a rade i na poziciji spremačica. 

Vaspitačice – naše druge mame tokom odrastanja 

Žene u uniformi vaspitačice su velika podrška mališanima tokom odrastanja. Prvi procesi socijalizacije, učenje o drugarstvu, kao i različiti motorički zadaci uče se sa vaspitačicom. 

I muškarci mogu biti vaspitači, međutim, ovaj plemeniti posao posebno pristaje ženama, kojima se tokom rada sa decom budi materinjski instikt, koji im daje posebnu nežnost i taktičnost pri radu sa mališanima. Svi pamtimo svoju vaspitačicu iz vrtića, kada nas je prvi put pohvalila, a kada nas je pokudila i skrenula nam pažnju na nešto što nismo radili kako treba. 

Ovaj izuzetno odgovoran posao, koji oblikuje mlade živote, takođe se mora obavljati u uniformi, a razlog tome je bezbednost, higijena, kao i lakše raspoznavanje vasiptačica u vrtiću. 

Žene u uniformi koje pokreću društvo 

Žene u uniformi su i one zaposlene u policiji, one u vojsci koje brane boje naše države, ali i vaspitačice koje odgajaju buduće velike ljude. Na ovu listu dodajemo spremačice, doktorke, kuvarice, recepcionerke i sve druge dame koje svakodnevno doprinose na svom radnom mestu, čineći jedan veliki sistem. 

Ne zaboravimo i žene u uniformi astronauta, koje su u pohodu osvajanja teritorija van granica ove planete. 

Šta nam sve to govori? 

Mlađim generacijama koje od rođenja uživaju svoja prava možda i ne govori mnogo, ipak gledano kroz prizmu dama koje su nekada isključivo mogle da nose suknje, današnje žene u uniformi su velika pobeda. 

Zato su Ice Uniforme tu da svim ženama koje nose svoje uniforme svaki dan na poslu pruže vrhunski kvalitet i sjajnu estetiku u kojoj će se dobro osećati!